zondag 14 april 2024

Coureurs belagen

 Wat is het toch met die toeschouwers aan de kant die met bier (of zelfs met urine, zoals ik begreep) gooien naar, voornamelijk, MvdP? Of, zoals, een week geleden, de zevende van de vierde, bleek dat er iemand zelfs een petje in het achterwiel van ons aller 'Matje' wilden gooien? En ja, van die dronken toeschouwers, ik denk dat het vaak Vlamingen zijn, begrijp ik het een beetje wel, die zien natuurlijk veel liever een Vlaming winnen, maar dat bewuste petje kwam van een 'dame', die het probeerde in het wiel te werpen. Tsja, misschien ook een gefrustreerde Vlaamse?

Later beweerde ze hem dat petje op zijn hoofd wilde gooien als eerbetoon. Nu ja, dan had ze wel een rottige parallax  want zijn hoofd zat echt een dikke  meter hoger. Niet dat een petje in een achterwiel veel doet hoor, hooguit blokkeert het wiel, de coureur, in dit geval ons aller trots, zou kunnen vallen, maar ja, hij is daar veel te "stuurknap" voor en het eventuele euvel is zo verholpen. In het voorwiel is het stukken erger, je voorwiel blokkeert en je gaat echt helemaal op je muil. 

Maar goed, waar komt die agressie vandaan?  Waarom gooit men al die dingen, in vooral Vlaamse of semi Vlaamse, koersen? Vroeger dacht ik het antwoord klaar te hebben. Dat ging dan over de cyclo cross wedstrijden. Die werden gereden in de tijd dat het een winterstop voor de voetballers en ja, de zogenaamde voetbalfans, hadden geen uitlaatklep in de stadions en zochten, bijna allemaal, nu de cyclocross op en gingen daar verder met het uitleven van het primitieve gedoe van de voetbalfan. Dat voetbal is al een agressieve sport en de fans zijn nog erger.

Goed, die wedstrijden waren in de afgelopen weken in Vlaanderen en het noorden van Frankrijk, nu ja, da's ook een best stukje Vlaanderen eerlijk gezegd en lees de geschiedenis er maar eens op na. De boeken van Herman Chevrolet en zo, maar ook de verhalen in het geweldige tijdschrift 'De Muur' laten je merken hoe veel Vlamingen er verwant zijn aan de Noord Fransen. Een deel van La France dat (misschien) nog steeds een vorm van Nederlands spreekt. 

Maar ook daar werd MvdP belaagd, er was gegooi met bier, misschien met urine en als klap op de vuurpijl gooide die ene dame een petje naar zijn wiel! Het moet toch niet gekker worden? Maar Poerkwa dan wel? Waarom zo een haat tegen MvdP? 

Hij is meer Vlaming dan Nederlander en ook was hij helemaal een Vlaming dan zouden wij Nederlanders,wij, die dikke nekken zoals we in Vlaanderen genoemd worden, nog steeds van hem houden, het is gewoon een ras coureur en een hele fijne en bescheiden gosert!

Vandaag fietste hij in Limburg, een koers die hij eerder won. Marianne Vos won de wedstrijd eerder op de dag bij de dames, maar man, hoe dat kwam? Goed, Mat kwam in de wedstrijd niet voor, je kan ook niet altijd alles winnen en hij eindigde in het peloton. 

Maar: ik heb geen bier/urine/petgooiende figuren gezien. Niet een enkele! Zijn wij Dikke nekken dan toch meer koersliefhebbers dan onze zuiderburen? Of zijn we sportiever? Er won overigens een Engelsman, ene Thomas Pidcock, een talent!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het jaar dat ik niet fietste (4)

  Enfin,ik kom bij dokter Blom terecht, op de afdeling Radiotherapie. Die afdeling zit behoorlijk verstopt in het ziekenhuis. Op de min 2 ...