Over een dag of tien gaat La Grande Boucle weer van start, de TDF. Drie weken kijkplezier, hoewel? In die lange en saaie etappes die we in voorgaande jaren hadden was er soms ook wel eens tijd voor een kleine beschouwing van de binnenkanten van de oogleden, maar dit jaar lijkt succes en spetterend fietsen verzekerd. Binnen een week krijgen we al allemaal Ardennen beklimmingen en een berg op finale naar de La Planche des belles Filles. De beklimming van de Planche des Belles Filles is 5.7 kilometer lang en
overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.4% een
hoogteverschil van 481 meter. De klim ligt in de sector Grote Vogezen in
de Vogezen, Frankrijk. Met o.a. een steilste stuk van 13.8%, hetgeen heel imposant is.
Een rare naam, natuurlijk, la Planche des belles filles. De plek heeft echter zijn naam te danken aan de legende over de bezetting door de Zweedse huurlingen tijdens de Dertigjarige Oorlog, die tussen 1618 en 1648 woedde.
Bij deze bezetting door die voorouders van Bjorn Borg, vluchtten jonge meisjes uit het
nabijgelegen dorp naar deze berg om te ontsnappen aan die wrede
huurlingen die waren gestationeerd in het gebied dat Plancher-les-Mines heette.
Zij gaven er de voorkeur aan om liever zelfmoord te plegen dan om misbruikt te
worden door de Zweedse, brute huurlingen. Daarom sprongen ze van het plateau op de berg hun dood tegemoet in de
donkere wateren van het eronder gelegen meer, dat tegenwoordig de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes) draagt. Een houten beeld gemaakt door een plaatselijke kunstenaar toont de legende.
Tja, de TDF en geschiedenis, die twee zijn altijd aan elkaar verbonden. De TDF is het France Profonde, het diepe Frankrijk, het Frankrijk van toen 'geluk nog heel gewoon was', van toen Frankrijk nog een natie was en niet werd verscheurd door immigratie troebelen en allerlei vreselijke aanslagen, vaak uitgevoerd door die immigranten.
Het Frankrijk van nu (was) is een zwalpend land. Je ging daar op je 58ste al met pensioen nadat je veertig jaar van je leven een baantje had gehad, waarbij je tussen twaalf en twee 's middags met een stokbroodje onder je arm uitgebreid kon lunchen met een flesje rood, natuurlijk. Na de lunch sloot je dan je bureau of je werkomgeving af, ging op je gemak naar la maison of nog even naar je maîtresse en dan dineerde je uitgebreid thuis.
Maar, dat Frankrijk gaat niet meer bestaan, nadat Macron president is geworden en zijn partij, La Republique en Marche, de grootste is. Vanaf nu gaat er geherstructureerd worden, in La Douce France, beweert Macron, eerst maar eens zien.
Frankrijk is natuurlijk ook de TDF, zeker voor ons Nederlanders, hoor. Vele Nederlanders gaan jaarlijks naar dat Profonde Frankrijk op vakantie, hebben daar een campingplaats, een huisje of een 'fermette' en zijn er dolgelukkig. Frankrijk is vaak een soort tweede huis voor veel van onze vaderlanders. Voor ons niet, hoor. Wij vinden hjet een fraai land om op tv te zien, maar meer ook niet. Hun cultuur, hun arrogantie is de onze niet, laat ik het zo zeggen.
Soit.
We hebben grootse vaderlandse coureurs gehad in die TDF. Ik hoef geen namen te noemen, we kennen ze nog allemaal. Ik ga met veel plezier naar die TDF kijken, die een van de meest moeilijke wordt in jaren. Veel aankomsten bergop, veel kansen ook voor sprinters. Van de sprinters geloof ik helemaal in Dylan Groenewegen, een machtsmannetje uit Mokum. De strijd tegen Froome, van de robot club SKY, ik mag die club niet zo, zal spannend worden. Er zitten veel coureurs op het vinkentouw.
Voor wat het waard is: mijn favorieten voor de eerste tien plaatsen!
1/ Chris Froome, al drie maal winnaar. Een robot man, die niet mijn voorkeur heeft.
2/ Romain Bardet, gegroeid en in staat de koers te dragen.
3/ Vincenzo Nibali, de echte, niet de broer, tja een super coureur.
4/ Alberto Contador, zijn naam betekent: boekhouder, en hij zal alle minuten en seconden gaan tellen.
5/ Alejandro Valverde, waarom niet? Een groot coureur
6/ Steven Kruijswijk. Het zou me niets verwonderen, hij reed zich al in de TDS in vorm'
7/ Nairo Quintana, niet zijn broer, zijn tijdrit zal hem nekken.
8/ Richie Porte. Groot coureur, maar vaak onzeker.
9/ Esteban Chaves. Een toptalent. Misschien eindigt hij korter in het klassement?
10/ Bouke Mollema. Ja, hoor hij kan het aan.
Tja, nogmaals, ik heb de echte deelnemerslijst nog niet. Ik zal jullie op 0107 op de hoogte stellen van mijn 'definitieve' keuzes. Maar spannend gaat het worden, dat kan ik wel beloven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten